Oceń: (0) (0)

tomaszeczekk

, 2008-02-23 23:20:07, 3 odp

Czy lód topnieje w stałej temperaturze ? Czemu czujemy zapach smażonej ryby w smażalni?

106.Czy lód topnieje w stałej temperaturze ?


107. Czemu czujemy zapach smażonej ryby w smażalni? - dzięki dyfuzji ?


Za wszytkie odpowiedzi nawet najkrótsze każdemu z gory dziękuje i jeśli macie jakieś pytania ( inne niż zad. z fizyki to pytajcie : D )

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

5 minut temu


Oceń: (0) (0)

Piov 2008-02-29 14:29:34

Czy trudno zrozumieć że zamarzająca woda, oraz topniejący lód mają 0 stopni C ?  Czy akurat zamarza woda, czy topnieje lód, to zależy tylko od tego jaka temperatura jest "na zewnątrz" - wówczas dodatkowa energia jest albo dodawana, albo odbierana i idzie na łączenia cząsteczkowe, a nie "na temperaturę". Gdy ktoś tego nie rozumie, to się dziwi dlaczego przy zero stopni woda nie zamarza, a później lód nie topnieje - tak na zmianę, hahaha...


Oczywiście temperatura zmarzania i topnienia zależy od ciśnienia, ale chyba nie o to chodziło...

Oceń: (0) (0)

agatka20 2008-02-24 13:54:12

Bardzo przepraszam pospieszyłam sie lod zamarza w 0 stopniach celcjusza a nie topnieje a co do topnienia to topi cie w pokojowej temperaturze  no i w wysokich temperaturach czyli powyżej 0 stopni

naprawdę sory

Oceń: (0) (0)

agatka20 2008-02-24 10:15:53

Tak dzięki dyfuzji zapach sie rozchodzą i czujemy smażoną rybę w smażalni ,
a co do topnienia lodu to topnieje w 0 stopniach celcjusza

wiem bo sama miałam na fizyce ten temat

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

Proszę o szybką pomoc...

Autor: ~macbed, Odpowiedzi: 2

pomocy

Autor: ~Ewelina, Odpowiedzi: 1

Prawo Coulomba -...

Autor: siaras, Odpowiedzi: 2

Zadanie.?

Autor: martuska, Odpowiedzi: 1

Jakie jest...

Autor: Julek, Odpowiedzi: 3