Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 kotlety schabowe (można panią lub pana w sklepie poprosić od razu o odkrojenie ze schabu)
- 6 ziemniaków
- 2 ogórki gruntowe
- olej do smażenia lub smalec lub planta
- do panierki: jajko, mąka, bułka tarta
- śmietana
- sól, pieprz, cytryna
Przygotowanie:
Kotlety umyć, wykroić żyły i rozbić. Na talerzach przygotować rozbełtane jajko, bułkę tartą i mąkę. Mięso posolić do smaku z obu stron. Obtaczać w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i od razu smażyć kotlety. Najpierw na większym, a później na małym ogniu.
Ziemniaki obrać i umyć. Gotować w posolonej wodzie aż będą miekkie. Odcedzić. Dodać 1 łyżeczkę masła i potłuc. Wykładać na talerz i posypać koperkiem.
Ogórki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Można zetrzeć na tarce. Wyłożyć do miski, posolić. Odlewać wodę, gdy się zbierze na dnie.
W drugiej miseczce przygotować śmietanę, dodać pieprzu, soli i soku z cytryny (1 łyżeczkę). Zamieszać. A następnie tak przygotowanym sosem zalać ogórki. Można dodać drobno pokrojony szczypior.
Podawać od razu.
Spaghetti po bolońsku
40 dag makaronu spaghetti, 30 dag mięsa mielonego, 20 dag pieczarek, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, szklanka wywaru z włoszczyzny, cebula, ząbek czosnku, marchewka, pół selera, starty parmezan, przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek, cukier, odrobina oleju
Wszystkie warzywa obmyć i obrać, a następnie pokroić w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Następnie rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę z czosnkiem, a dalej dołożyć warzywa i smażyć kilka minut. Na koniec dodać mięso i smażyć, aż się zarumieni. Bulion rozrobić z koncentratem pomidorowym i zalać nim mięso z warzywami. Dusić całość pod przykryciem przez około 10 minut. W tym samym czasie ugotować makaron na al dente. Na talerzu ułożyć makaron, polać sosem i posypać parmezanem.
Podałam dwa w miarę proste przepisy,ty sobie już wybierzesz,który bd dla cb łatwiejszy.
Tematy: przepis
Pytania: << Poprzednie Następne >>