Oceń: (0) (0)

wiktor

, 2006-08-01 12:38:38, 3 odp
Tematy: zrobić

Jak zrobić dobre wino z jarzębiny?

Jak zrobić dobre wino z jarzębiny?

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

5 minut temu


Oceń: (0) (0)

hiszpan 2008-01-29 17:56:51

Z tego, co pamiętam, jarzębinę powinno się zbierać do tego celu po przymrozkach lub przed dalszą obróbką zamrozić na kilka dni w zamrażarce. A suszenie powoduje zintensyfikowanie barwy wina. Podobnie jak w wypadku owoców głogu i dzikiej róży.

Oceń: (0) (0)

Serhij Petrychenko 2006-08-23 00:27:31


Ja znalazłem taki przepis na wino z jarzębiny w starej broszurce                 "Koktajle, nalewki, wina, miody i piwa domowym sposobem" autorstwa              A. Cerskiego.


Składniki: 4 kg dojrzałych owoców, 6 litrów wody, 3 g pożywki (fosforan amonowy) 2 g kwasu cytrynowego, 2,5 - 5 kg cukru.


Przygotować matkę drożdżową. Owoce umyte i obrane zmiażdżyć lub ugnieść, zalać wrzącą wodą, z której litr odlać i przegotować z 1 kg cukru.


Po przestudzeniu połączyć moszcz z wodą z cukrem, pożywką, matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym. Dobrze wymieszać. Butlę zamknąć korkiem z waty. Po tygodniu przelać przez gęste sito, dodać pozostały cukier, rozpuszczony w niewielkiej ilości moszczu.


Założyć korek z rurką fermentacyjną. Pierwszy raz ściągnąć po 6 - 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.


Pozdrawiam serdecznie

Oceń: (0) (0)

mirgag 2006-08-18 11:43:40

Wiktorze. Dobre pytanie, i choć posiadam duży księgozbiór, odpowiedzi nie znalazłem. Ale spróbuj taki przepis:


1. Jarzębina szlachetna suszona     150 g,


2. Śliwki suszone drylowane           40 g,


3. Rodzynki                                    50 g,


4. Głóg suszony lub tarnina suszona 15 g,


5. Drożdże szlachetne *na mocne wina* np Burgund + pożywka.


6. Cukier                                          3 kg


Możesz dodać kilkanaście fig lub daktyli. To zastaw na 10 litrów wina. Jak sklarujesz, to mnie zaproś na degustację.


Pozdrawiam

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

czy zamiast płatków...

Autor: Wiksa, Odpowiedzi: 0

Teraz dużo się tego...

Autor: pampaer, Odpowiedzi: 5

kto zna przepis na...

Autor: LadyDoma, Odpowiedzi: 6

czy to tuczące??

Autor: ~kfc, Odpowiedzi: 3

Co najbardziej...

Autor: ~Michasia, Odpowiedzi: 12