Oceń: (0) (0)

jasiek

, 2006-08-29 15:48:47, 1 odp
Tematy:

Jak się przyrządza doradę?



Odpowiedzi udzielone na to pytanie

5 minut temu


Oceń: (0) (0)

Eric_Riencewind 2006-08-29 16:49:33

Hm. Na przyrządzenie Dorary jest wiele sposobów.  Na przykład Dorada z rusztu:


Mała dorada (0,5 kg)
10 dkg wędzonego boczku,
10 dkg pieczarek,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
1 łyżka tartej bułki,
ziele lebiodki,
majeranek,
5 dkg masła,
sól,
pieprz.


Rybę oczyścić osuszyć i nasolić. W ogniotrwałym naczyniu podrumienić boczek, dodać krajane w kostkę pieczarki. Włożyć rybę, posypać solą, pieprzem oraz majerankiem. Polać winem, posypać tartą bułką i lebiodką. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła i piec w piekarniku około pół godziny


 


 


Albo też Dorada pieczona w soli.


1 świeża dorada,
pęczek natki pietruszki lub estragonu,
cytryna,
ćwierć kostki masła,
pieprz świeżo zmielony,
ząbek czosnku,
1 kg grubej soli.
Rybę umyć, wypatroszyć, lecz nie skrobać, zostawić łeb (bez oczu i skrzeli) oraz płetwy i ogon. Włożyć do wnętrza pęczek pietruszki lub estragonu, masło, pieprz, 2 plasterki cytryny, czosnek i zaszyć brzuch. Żaroodporne naczynie wysypać grubo solą, ułożyć na niej rybę i posypać też grubą warstwą soli z wierzchu. Spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 0.5 h w temp. 150°C. Podać na stół, grubym nożem i młoteczkiem rozbić skorupę soli, uważając na wydostającą się z wnętrza parę. Jeść z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.


 


Smacznego życzę.

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Tematy:

Pytania: << Poprzednie Następne >>

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

czy zamiast płatków...

Autor: Wiksa, Odpowiedzi: 0

POMÓŻCIE!!! Dziś rano...

Autor: Rosolek, Odpowiedzi: 4

Wie ktoś może jak...

Autor: lolka11, Odpowiedzi: 2

Szałwia i rumianek

Autor: ~przerazona, Odpowiedzi: 2

Podacie mi jakiś...

Autor: Kati98, Odpowiedzi: 5