Czy serki opakowane w folię aluminiową mogą być niebezpieczne dla zdrowia?
Kilka tygodni temu w audycji radiowej była wypowiedź lekarza zajmującej się żywieniem. Przestrzegała ona przed jadaniem - a już nazwała karygodnym "lizanie" wieczka aluminiowego przez dzieci - twarożków w kubkach z folią aluminiową, a także innych serków opakowanych w folię. Miała być analiza tego faktu przez przemysł. Czy są jakieś wyniki i czy słuszne były zastrzeżenia ostrzegającej lekarki?
Zastrzeżenia owej pani lekarz są nie tylko bardzo słuszne, lecz uzasadnione naukowo. Ciągle oglądam wyniki analizy pierwiaskowej i jeśli porówna się styl zycia i sposób odżywiania z poziomami zawartości metali trujących, w tym oczywiście aluminium, bardzo łatwo sprawdzić taką zależność.
Jeszcze gorsze są grile, smażenie itp. przygotowania potraw na aluminiowych tackach, foliach, blachach. Badania dowiodły, że w wysokiej temperaturze aluminim przenika do potraw nawet w ilości 200 razy większej niż niż w temperaturze pokojowej.
Pytania: << Poprzednie Następne >>