Oceń: (0) (0)

miki06

, 2007-11-07 17:15:09, 1 odp
Tematy: prędkością

Proszę o pomoc w zadaniu. Kto umie to rozwiązać?

Samochód osobowy miał przejechać 360 km w ciągu 6 godzin. Po przejechaniu 40% drogi został zatrzymany na 24 minuty. Z jaką prędkością powinien jechać dalej, aby zdążyć na czas? Będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie. Z góry dziękuję.

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

5 minut temu


Oceń: (0) (0)

karole85 2007-11-16 19:43:46

s1 = 40% * 360 km = 144km
v1= 360/6 = 60km/h
t1= 144 /60 = 2,4 h

24 min = 24/60 h = 0,4h
t2 = 6 h - (2,4 h + 0,4h) = 6 - 2,8h = 3,2h
s2= 360 km - 144km = 216 km
v2 = 216/3,2 = 67,5 km/h

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

Mój dowód WTF w...

Autor: lwgula, Odpowiedzi: 1

1. Z legend dawnego...

Autor: ORTOR4, Odpowiedzi: 1

Jestem elementem...

Autor: lwgula, Odpowiedzi: 0

Rozwiąż równanie...

Autor: emiii, Odpowiedzi: 3

Jak odróżnic kanię od...

Autor: Slavtom, Odpowiedzi: 13

Linki