Oceń: (1) (0)

Wanilia

, 2007-06-13 13:33:06, 15 odp
Tematy:

Czy cukier trzcinowy jest tak cudowny?

slyszalam, ze melasa cukru nierafinowanego trzcinowego stosowana jest jako lek na stluszczona watrobe, jak jest faktycznie? co takiego posiada cukier trzcinowy, iz mozna nim slodzic "bezkarnie"?


pozdrawiam


 

Najlepsza odpowiedź

introgliceryna, 2009-12-03 01:21:56

w sumie nie wiem, co ma w sobie ten cukier trzcinowy. Mam go nawet w domu, i mogę tylko powiedzieć, że lepiej smakuje;p

Odpowiedzi udzielone na to pytanie

5 minut temu


Oceń: (3) (0)

introgliceryna 2009-12-03 01:21:56

w sumie nie wiem, co ma w sobie ten cukier trzcinowy. Mam go nawet w domu, i mogę tylko powiedzieć, że lepiej smakuje;p

Czy ładnie wyglądam? 11 minut temu

Zobacz też: ``Jestem ładna.?
Oceń: (1) (2)

Wanilia 2007-06-16 22:02:35

Mork, dziekuje za wypowiedzi, widzisz to wszystko inaczej jako lekarz a ja inaczej jako praktyk. Zle wchlanie nie musi byc wcale spowodowane jakas choroba, wystarczy zle zestawic posilek i to robimy na codzien. Co do jedzenia lub nie jedzenia mieska, to uwazam ze kazdy czlowiek, bez wzgledu na stan zdrowotny, moze swobodnie przejsc na odzywianie roslinkami. Chory oczywiscie pod kierunkiem dobrego dietetyka.


Co do witaminy B12 , to naglosnienie nie jest potrzebne...nie wiem komu na tym zalezy...swiadomi wege dokladnie wiedza jak ja sobie dostarczyc, zobacz jak wiele osob miesozernych otrzymuje te witamine przepisana recepta. Widze, ze Cie wymeczylam...dziekuje za gg.pozdrawiam.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Oceń: (1) (2)

mork 2007-06-16 21:36:15

disacharydy to dwucukry: sacharoza (nią slodzimy), laktoza (cukier zawarty w mleku). Monosacharydy czyli cukry proste to glukoza, fruktoza i galaktoza.


Co do wegetarianizmu to nie jestem jego przeciwnikiem. Sam jadam neiwiele mięsa. Po porstu uważam, ze ta dieta jak kazda inna ma swoje wady i zalety. Nie kazdy tez moze ją stosować. Są osoby, które muszą jeść mięso (np. ze względów zdrowotnych).


Co do anemii to większosc przypadków jest związana ze złym odżywianiem i niedostarczaniem odpowiedniej ilości żelaza albo witaminy B12. Anemia spowodowana złym wchłanianiem (np. Adisona-Biermera) albo uszkodzeniami szpiku to nieliczne przypadki. w razie pytan moje gg: 4665400

Oceń: (3) (0)

Wanilia 2007-06-16 21:17:12

Mork widze, ze sie rozkrecasz, dziekuje Tobie za informacje dotyczace cukru, melasy czyli wybierajac melase trzcinowa wybieramy mniejsze zlo, bo melasa buraczana nie nadaje sie do spozycia bezposredniego ze wzgladu na smak do przetwarzania jest ok, dodaje ja do chleba, ktory wypiekam. Doksztalce sie jeszcze co to jest to na d...i na m...


Widze, ze jestes przeciwnikiem odzywiania roslinami, to tez nie zamierzam o tym dyskutowac.


Anemia jest niezalezna od sposobu odzywiania, maja ja zarowno miesozerni i roslinozerni, ale od tego jak wchlaniamy. Srodowisko i sposob zycia tez maja wplyw na braki naszego organizmu.


 

Oceń: (3) (0)

mork 2007-06-16 20:47:15

Odnośnie diet:


wiele osób przechodzi na dietę wegetariańska bo :


a) taka jest moda (ta dieta była swego czasu lansowana przez prasę)


b)sądzi, że przejście na diete wyleczy ich choroby (co prawdą nie jest bo anemii np. to nie wyleczy)


c)uważają, ze każdy moze byc wegetarianinem (też nie prawda)


d)uważają, że ta dieta jest lepsza od diety, w której jest mięso (też nie jest to prawda. Ta dieta jest inna co nie znaczy, że lepsza).


Do co cukru:


cukier otrzymywany z buraków cukrowych i ten otrzymywany z trzciny cukrowej niczym się nie róznią - jest to po prostu sacharoza. Cukier (bez względu na to czy jest to cukier trzcinowy czy buraczany) w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia. Inny skład ma natomiast melasa czyli produkt odpadowy przy produkcji cukru (jest to ciemnobrązowy syrop). Melasa to oczywiście nie cukier! Wyróznia sie melasę buraczaną (odpad przy produkcji cukru z buraków) i melasę rtrzcinową (tą z trzciny cukrowej).


Melasa trzcinowa zawiera mniej sacharozy natomiast posiada więcej cukrow redukujących (glukoza, fruktoza), rafinozy. Zawiera też różne tlenki (potasu, sodu). Lepiej słodzić melasą niż czystym cukrem bo melasa zawiera mniej disacharydów i zawiera monosacharydy więc nie dostarcza aż tylu pustych kalorii.

Oceń: (1) (2)

Wanilia 2007-06-16 17:36:07

z tego co juz zdazylam sie zorietowac, to jednak dobry zielarz jest najlepszym wyjsciem , bo wszystko uzyte niewlasciwie bedzie spozytkowane przez organizm niewlasciwie albo wcale...wiedza jest do tego potrzebna , by siebie nie skrzywdzic, tak samo jak z cud dietami??????????


 Odzywianie wegetarianskie czy weganskie nie jest dieta a jest sposobem na zycie podyktowanym wolnym wyborem i moda nie ma tu nic do tego.


Dlatego wlasnie sie dopytuje o te melase i cukier trzcinowy, moze proces technologiczny jest inny...

Oceń: (1) (2)

mork 2007-06-16 16:13:10

wcale nie zielarz. Mozna dostac w kazdym sklepie zielarskim ew. w aptece preparaty z tymi surowcami. Dla mnie osobiscie w tej melasie niczego nadzwyczajnego nie ma. To taki sam boom jak w przypadku diety wegetarianskiej, ktora miala byc najlepszą dietą i lekiem na wszystko (cop oczywiscie okazalo sie nieprawdą).

Oceń: (1) (1)

Wanilia 2007-06-15 22:32:05

Mork, dziekuje za wyjasnienie ale takimi specyfikami to raczej zielarz jako znawca dzieli...


natomiast dalej nie wiem co takiego jest w cukrze i melasie trzcinowej, wokol mnie przestawiaja sie ludzie na ten produkt, to tez dlatego probuje dociec co i jak, czy nie okarze sie to  li tylko gra wielkich koncernow...

Oceń: (1) (2)

mork 2007-06-15 19:39:55

ja tam zadnego boomu na cukier trzcinowy nie widze. Są inne bardziej "zasluzone" rośliny lecznicze. Natomiast to o czym wspomniałem to nie są specyfiki per se tylko surowce lecznicze. Rhizoma Agropyri to kłącze perzu, Stigmata Mays-znamiona kukurydzy a Semen Borago to nasiona ogórecznika (robi sie z nich olej).

Oceń: (1) (2)

Wanilia 2007-06-15 13:09:05

Mork, dziekuje, za podpowiedzi widze ze jestes w temacie. Jednakze musze stwierdzic, ze soja jest produktem ciezkostrawnym  w formie nieprzetworzonej natomiast tofu, miso i sos sojowy(dobry)sa ok . Na temat miesa sie nie wypowiadam. Dalej szukam  co takiego jest w melasie??????  jezeli nie lizyna to co jest tam takiego magicznego? skad wzial sie taki bum na cukier trzcinowy?


Te specyfiki, ktore podajesz to jakiego pochodzenia sa?mozesz o nich cos blizej napisac?Pozdrawiam cieplutko.

<< Poprzednie
1 2 Następne >>

Zgłoś nadużycie

Dodaj odpowiedź do pytania

Teraz bez logowania

Tematy:

Pytania: << Poprzednie Następne >>

Zadaj własne pytanie

Teraz bez logowania

Inne pytania z tej kategorii

Czy podczas badania...

Autor: Doma5526, Odpowiedzi: 2

Hej:d Mam 20 lat i do...

Autor: Lucy308, Odpowiedzi: 2

NIE UPRAWIAŁAM...

Autor: ~Wpisz nick..., Odpowiedzi: 1

mam pewnien problem....

Autor: bakyou, Odpowiedzi: 2

Co to jest? czy to...

Autor: kasandra29, Odpowiedzi: 1

Linki